Har mit barn angst?

Angst er et udbredt problem hos børn og unge. Det er en helt naturlig følelse, men den er voldsomt ubehageligt at opleve. Angst er som en indre alarm, der går af og mobiliserer en helt række kropslige reaktioner; hjertebanken, åndedrætsbesvær, rysten, panik, grød. Derudover sætter den en masse katastrofetanker i gang. Under et angstanfald opstår der tanker som “åh nej, skal jeg dø? Holder mit hjerte op med at slå?” osv. 

For nogle børn og unge tager angsten over og bliver en lidelse, der hæmmer dem i at trives i hverdagen. Det kan komme til udtryk ved at de søger konstant bekræftelse og beroligelse hos jer forældre. Det kan også være barnet søger at kontrollere og styre jer forældre og dagligdagen generelt. For eksempel kan det være barnet kræver at en af jer forælder bliver hjemme fra arbejde eller bliver hængende på skolen.  

Ofte vil barnet/den unge forsøge at undgå at komme i kontakt med det der vækker angsten. Det kan være det trækker sig fra det sociale og venskaber eller nægter at tage til fritidsaktiviteter, der ellers plejer at give glæde og energi. 

Symptomer på angst hos børn: 

  • Panik, rysten, hjertebanken 

  • Vejtrækningsproblemer  

  • Ondt i maven, ondt i hovedet og kvalme  

  • Tankemylder og bekymringer 

  • Barnet isolerer sig og trækker sig ind i sig selv 

  • Udadreagerende adfærd  

Behandling af angst

I terapien arbejder vi med at bryde angstens onde cirkel. I samarbejde med jer forældre, arbejder vi på at barnet genvinder trygheden og ikke mindst tilliden til at kunne håndtere angsten. Vi arbejder med mestring, så barnet får mod til at genoptage sine interesser og oplever større trivsel.  

Familesamtaler

Når et barn har angst, påvirker det oftest l hele familien. Det kan være der tages specielle hensyn til det angstramte barn, som kræver meget energi og drænet overskuddet. Derudover kan søskende føle sig overset og tilsidesat. Det kan derfor give mening at inddrage jer forældre og eventuelt søskende i en familiesamtale. Samtalen kan skabe rum til en åben dialog omkring jeres udfordringer med at håndtere angsten og tilgodese alle familiemedlemmers behov. I forældre kan lærer om angstens funktion; hvad trigger den og hvilke fælles strategier kan I anvende som familie, så i bedst muligt støtter jeres barn.

 

Er du i tvivl om dit barn har angst, bekymrer sig eller på anden vis mistrives,så kontakt mig endelig for en uforpligtende snak.